Σκωληκοειδίτιδα

Appendicitis-karaindrosΤι είναι η σκωληκοειδής απόφυση;
Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένα φυσιολογικό τμήμα του παχέος εντέρου του ανθρώπου. Σε νεαρή ηλικία είναι πλούσια σε λεμφικό ιστό και βοηθά στην αμυντική λειτουργία του οργανισμού.

 

Τι είναι οξεία σκωληκοειδίτιδα;
Είναι μια επείγουσα κατάσταση του οργανισμού κατά την οποία αναπτύσσεται φλεγμονή στη σκωληκοειδή απόφυση. Η φλεγμονή αυτή οφείλεται σε απόφραξη του αυλού της είτε από μηχανικούς λόγους (π.χ. κοπρόλιθο) είτε από λοιμώδεις (π.χ. ιογενείς λοιμώξεις).

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της οξείας σκωληκοειδίτιδας;
Η συμπτωματολογία της οξείας σκωληκοειδίτιδας δεν είναι πάντοτε ξεκάθαρη, ιδιαίτερα σε νεαρά κορίτσια, και για αυτό η διάγνωσή της απαιτεί υψηλό δείκτη υποψίας.
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εκδηλώνεται αρχικά με ήπιο πόνο στην περιοχή του στομαχιού και αδιαθεσία. Προοδευτικά ο πόνος γίνεται εντονότερος και μετατοπίζεται προς το κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να παρουσιασθεί πυρετός ή και έμετος.
Η κατάσταση αυτή απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.

 

Πως γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση δεν είναι πάντα εύκολη και στηρίζεται κυρίως στην κλινική εικόνα του ασθενούς και στην εμπειρία του χειρουργού. Επειδή πολλές φορές η συμπτωματολογία δεν είναι ξεκάθαρη ο ασθενής εισάγεται στο Νοσοκομείο και παρακολουθείται για ένα ή δύο εικοσιτετράωρα.
Στη διάγνωση βοηθούν οι εξετάσεις αίματος καθώς και το υπερηχογράφημα κοιλίας. Σε σπάνιες περιπτώσεις απαιτείται η διενέργεια αξονικής τομογραφίας κοιλίας.

 

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα θεραπεύεται χωρίς χειρουργείο;
Όχι. Εάν η οξεία σκωληκοειδίτιδα δεν αντιμετωπισθεί άμεσα χειρουργικά τότε μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατες επιπλοκές από τη ρήξη της μέσα στην κοιλιά όπως τοπική ή γενικευμένη περιτονίτιδα, ενδοκοιλιακά αποστήματα κ.α., καταστάσεις που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τη ζωή του ασθενούς.

 

Τι είναι η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή;
Η οξεία σκωληκοειδίτιδα χειρουργείται πλέον λαπαροσκοπικά. Συγκεκριμένα, γίνονται τρεις (3) μικρές τομές 0,5 έως 1 εκατοστού διαμέσου των οποίων εισάγονται μια μικρή κάμερα υψηλής ευκρίνειας και εξειδικευμένα εργαλεία μικρής διαμέτρου.
Με τον τρόπο αυτό η φλεγμαίνουσα σκωληκοειδής απόφυση  αφαιρείται γρήγορα, αναίμακτα και με απόλυτη ασφάλεια.

 

Πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης.
Εκτός από τα συνήθη πλεονεκτήματα μιας λαπαροσκοπικής επέμβασης (μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος, μικρότερο χειρουργικό τραύμα, καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα) το κυριότερο πλεονέκτημα της λαπαροσκοπικής σκωληκοειδεκτομής είναι ότι εξετάζεται με ασφάλεια όλη η κοιλιά και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε εύκολα και σίγουρα άλλες παθολογικές καταστάσεις που έχουν τα ίδια συμπτώματα με την οξεία σκωληκοειδίτιδα (όπως τα γυναικολογικά προβλήματα).

Δείκτης Μάζας Σώματος
Ύψος

Βάρος