Λαπαροσκοπική χειρουργική

laparoscopic-karaindros

 Η Λαπαροσκοπική Χειρουργική είναι ίσως η σημαντικότερη εξέλιξη της Γενικής Χειρουργικής στη διάρκεια του 20ου αιώνα.
Στη λαπαροσκόπηση ο χειρουργός πραγματοποιεί την επέμβαση μέσα από μικρές τομές και με τη βοήθεια μιας κάμερας βλέπει σε μεγέθυνση τα εσωτερικά όργανα του ασθενούς που προβάλλονται σε μια οθόνη.

 

Τα σημαντικά πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής

χειρουργικής :


¨    ελάχιστο χειρουργικό τραύμα
¨    μηδαμινή απώλεια αίματος
¨    σύντομη νοσηλεία στο νοσοκομείο
¨    γρήγορη ανάρρωση
¨    ταχεία επάνοδο στην εργασία
¨    ελάχιστος πόνος
¨    μικρότερες επιπλοκές σε σχέση με το τραύμα
¨    λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές.

 

Τα πρώτα χρόνια της λαπαροσκοπικής χειρουργικής η κύρια εγχείρηση που γινόταν λαπαροσκοπικά ήταν η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Με την αύξηση όμως της εμπειρίας και τη βελτίωση των εργαλείων σήμερα πραγματοποιούνται σχεδόν όλες οι επεμβάσεις λαπαροσκοπικά, με κυριότερες τις :


¨    Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή
¨    Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή
¨    Λαπαροσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλων
¨    Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης
¨    Λαπαροσκοπική κολεκτομή για καλοήθεις νόσους του παχέος εντέρου (εκκολπωμάτωση) καθώς και για καρκίνο του         παχέος εντέρου
¨    Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας
¨    Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση γυναικολογικών παθήσεων (κύστες ωοθηκών, ινομυώματα, εξωμήτριες κυήσεις κτλ.)

 

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή αποτελεί την πιο διαδεδομένη λαπαροσκοπική επέμβαση της γενικής χειρουργικής. Σήμερα είναι πλέον κανόνας ότι σε όλες τις περιπτώσεις η επέμβαση αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης να ξεκινά λαπαροσκοπικά.

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι πάθηση που εμφανίζεται κυρίως σε άτομα νεαρής ηλικίας όποτε τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής σκωληκοειδεκτομής (μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος, μικρότερος κίνδυνος συμφύσεων και μεταγενέστερων προβλημάτων, καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα) είναι ακόμα πιο σημαντικά.

 

Η διαγνωστική λαπαροσκόπηση, επιπρόσθετα, μπορεί να δώσει λύση στις περιπτώσεις νεαρών κοριτσιών που παραπονιούνται για άλγος χαμηλά στην κοιλιά, όπου ο χειρουργός δεν είναι σίγουρος ότι πρόκειται για οξεία σκωληκοειδίτιδα ή για κάποιο γυναικολογικό πρόβλημα (π.χ. ρήξη ωχρού σωματιδίου). Η εισαγωγή λοιπόν της κάμερας στην κοιλιά μέσω μιας μικρής οπής 1 εκ. θα δώσει με σιγουριά μια απάντηση και θα καθορίσει τη σωστή θεραπεία χωρίς άσκοπες και δύσμορφες τομές.

 

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης έχει κερδίσει σημαντικό μερίδιο στην προσπάθεια χειρουργικής αποκατάστασης των βουβωνοκηλών. Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της είναι ο σχεδόν ανύπαρκτος μετεγχειρητικός πόνος, η γρήγορη επάνοδος στις συνήθεις δραστηριότητες (μέσα σε μία εβδομάδα) και, τέλος, η υπεροχή της σε περιπτώσεις αμφοτερόπλευρης βουβωνοκήλης (βουβωνοκήλη και στις δύο πλευρές) και υποτροπής βουβωνοκήλης (βουβωνοκήλη που ξαναγίνεται μετά το χειρουργείο).

 

Σημαντική βοήθεια μπορεί πλέον να προσφέρει η λαπαροσκοπική χειρουργική στην αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας. Όλο και περισσότεροι παχύσαρκοι άνθρωποι καταφεύγουν στο χειρουργείο για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του νοσογόνου βάρους.

Τέλος, σήμερα και στη χώρα μας (ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη εφαρμόζεται από χρόνια) αρχίζει και εφαρμόζεται η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση των παθήσεων του παχέος εντέρου (εκκολπώματα, πολύποδες, καρκίνος παχέος εντέρου). Τα σημαντικά πλεονεκτήματα όσον αφορά στη μετεγχειρητική ανάρρωση του ασθενούς, έχουν οδηγήσει όλο και περισσότερους ασθενείς να αναζητούν τη λαπαροσκόπηση και σε αυτόν τον τομέα της Γενικής Χειρουργικής.

Δείκτης Μάζας Σώματος
Ύψος

Βάρος