ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ
ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΑΔΕΝΑ
Ο θυρεοειδής αδένας είναι ίσως ο σημαντικότερος αδένας του ανθρώπινου οργανισμού. Βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια του τραχήλου. Λίγα εκατοστά κάτω από το “Μήλο του Αδάμ”. Παράγει, αποθηκεύει και απελευθερώνει σε όλο το σώμα ορμόνες (τριιωδοθυρονλινη – Τ3 & θυροξίνη – Τ4) οι οποίες επηρεάζουν ή και ρυθμίζουν όλες τις σημαντικές λειτουργίες του ανθρώπινου μεταβολισμού.
Υπερλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα
Πρόκειται για τον λεγόμενο υπερθυρεοειδισμό ο οποίος προκαλεί κυρίως νευρικότητα, απώλεια βάρους, εφίδρωση, ταχυκαρδία, διαταραχή του ψυχισμού κτλ.
Ανάλογα με την αιτιολογία του υπερθυρεοειδισμού η θεραπεία μπορεί να είναι φαρμακευτική, χειρουργική ή χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου.
Υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα
Πρόκειται για τον λεγόμενο υποθυρεοειδισμό ο οποίος προκαλεί συνήθως νωθρότητα, διαταραχή του ψυχισμού και αύξηση σωματικού βάρους.
Η θεραπεία είναι χορήγηση θυρεοειδικών ορμονών.
Όζος του θυρεοειδούς αδένα
Πρόκειται για την ανεύρεση, είτε με ψηλάφηση είτε με υπερηχογράφημα, ενός όζος στο θυρεοειδή αδένα. Στις περιπτώσεις αυτές εξετάζουμε καταρχάς εάν υπερπαράγει θυρεοειδικές ορμόνες ή εάν είναι ύποπτος για κακοήθεια και αναλόγως τον θεραπεύουμε.
Βρογχοκήλη του θυρεοειδούς αδένα
Πρόκειται για μια διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα που συχνά γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον ίδιο τον ασθενή σαν “πρήξιμο” στο λαιμό. Στις περιπτώσεις αυτές εξετάζουμε εάν συνυπάρχει υπερθυρεειδισμός ή υποθυρεοειδισμός καθώς και τη μορφολογία της βρογχοκήλης και ακολουθούμε την ανάλογη θεραπευτική οδό.
Καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα
Πρόκειται για έναν σπάνιο καρκίνο που συνήθως έχει πολύ καλή πρόγνωση.
Στις περισσότερες περιπτώσεις ανευρίσκεται τυχαία με την ψηλάφηση ενός θυρεοειδικού όζου, ενώ κάποιες φορές διαγιγνώσκεται μετά από το χειρουργείο του θυρεοειδούς που έγινε για κάποια άλλη πάθηση του αδένα.
Η θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς είναι καταρχάς χειρουργική ενώ αρκετοί ασθενείς χρειάζεται να λάβουν επιπλέον κα θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο.
Ποιες είναι οι διαγνωστικές εξετάσεις για το θυρεοειδή αδένα.
Ο διαγνωστικός έλεγχος του θυρεοειδούς αδένα (εκτός από την εξέταση από ιατρό που λαμβάνει λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς) περιλαμβάνει :
¨ Αιματολογικές εξετάσεις, όπου μετράμε την ποσότητα των ορμονών που παράγει ο αδένας καθώς και την παρουσία ειδικών αντισωμάτων
¨ Υπερηχογράφημα, όπου ελέγχεται η μορφολογία του αδένα
¨ Σπινθηρογράφημα, όπου ελέγχεται η λειτουργικότητα του αδένα
¨ Παρακέντηση με λεπτή βελόνα (FNA), με την οποία εξετάζουμε εάν ο όζος είναι καλοήθης ή κακοήθης.
Πότε χειρουργείται ο θυρεοειδής αδένας;
Ο θυρεοειδής αδένας χειρουργείται στις ακόλουθες περιπτώσεις :
¨ Παρουσία μεγάλης βρογχοκήλης που δημιουργεί πιεστικά φαινόμενα ή έντονα κοσμητικά προβλήματα.
¨ Θυρεοειδικός όζος που μεγαλώνει παρά τη φαρμακευτική αγωγή ή υπάρχει υποψία κακοήθειας.
¨ Υπερθυρεοειδισμός που δεν ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή (διάχυτη τοξική βρογχοκήλη, τοξική οζώδης βρογχοκήλη).
¨ Τοξικό αδένωμα
¨ Καρκίνος θυρεοειδούς
Πως χειρουργείται ο θυρεοειδής αδένας και ποιες οι πιθανές επιπλοκές;
Η χειρουργική του θυρεοειδούς αδένα είναι πολύ απαιτητική καθώς ο αδένας γειτνιάζει με πολύ σημαντικές και ευαίσθητες δομές (αγγεία, νεύρα, τραχεία, οισοφάγος).
Γίνεται μια μικρή εγκάρσια τομή στον τράχηλο και αφαιρείται συνήθως όλος ο θυρεοειδής αδένας (ολική θυρεοειδεκτομή) εκτός ελαχίστων περιπτώσεων που παραμένει λίγος αδένας (σχεδόν ολική θυρεοειδεκτομή). Τοποθετείται μία ή δύο παροχετεύσεις και ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο την επομένη ημέρα. Πιθανές μείζονες επιπλοκές της επέμβασης είναι η υπασβεστιαιμία (χαμηλή τιμή ασβεστίου) η οποία είναι συνήθως παροδική και η κάκωση των νεύρων η οποία είναι σπάνια σε έμπειρους χειρουργούς και μπορεί να προκαλέσει βραχνάδα ή αδύναμη φωνή καθώς και αναπνευστικά προβλήματα. Ο ασθενής μετά το χειρουργείο πρέπει να λαμβάνει δια βίου θυρεοειδική ορμόνη.