ΑΙΜΟΡΟΙΔΕΣ

 

hemorrhoids-karaindrosΗ αιμορροϊοπάθεια είναι μια από τις συνηθισμένες παθήσεις του ορθοπρωκτικού σωλήνα και ταλαιπωρεί καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων. Στην πραγματικότητα υπολογίζεται ότι 50% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 50 ετών υποφέρουν ή έχουν υποφέρει κατά το παρελθόν από αυτό το πρόβλημα.

 

Τι είναι οι αιμορροΐδες;
Οι αιμορροΐδες είναι μια φυσιολογική κατασκευή στο κατώτερο μέρος του ορθοπρωκτικού σωλήνα. Σχηματίζουν ένα πλέγμα αγγείων που μεταφέρει αίμα στην περιοχή του πρωκτού και ονομάζεται “αιμορροϊδικό πλέγμα”.
Χρησιμεύουν στην προστασία του πρωκτού κατά τη δίοδο σκληρών κοπράνων (αιμορροϊδικά “μαξιλαράκια”) και στο μηχανισμό εγκράτειας του πρωκτικού σφιγκτήρα.

 

Τα αίτια της αιμορροϊδοπάθειας
Οι αιμορροΐδες δημιουργούν πρόβλημα όταν διογκωθούν και οι ιστοί που τις συγκρατούν χαλαρώσουν με αποτέλεσμα αυτές να προβάλλουν προς τα έξω. Κύρια αιτία θεωρείται ο λεγόμενος “δυτικός” τρόπος ζωής, δηλ. ο άστατος τρόπος διατροφής, η καθιστική ζωή, η μειωμένη άσκηση, το άγχος κτλ. Παράγοντες που προδιαθέτουν επίσης είναι η χρόνια δυσκοιλιότητα, η έντονη προσπάθεια κατά την κένωση, η κληρονομική προδιάθεση, η εγκυμοσύνη, η μεγάλη ηλικία κ.α.

 

Τα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας
Μπορεί να προκληθούν μια σειρά από συμπτώματα :
·    Πόνος
·    Αιμοραγία
·    Έκκριση βλέννης, τοπικός ερεθισμός, κνησμός
·    Αίσθημα ατελούς αφόδευσης

 

Είδη αιμορροΐδων
Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εσωτερικές και εξωτερικές και διαφέρουν ως προς την αιμάτωσή τους, τη συμπτωματολογία και την αντιμετώπισή τους.
Οι αιμορροΐδες ανάλογα με το μέγεθός τους και τη διάρκεια εμφάνισής τους διακρίνονται σε :


·    1ου βαθμού : δεν προβάλλουν έξω από τον πρωκτό.
·    2ου βαθμού : προβάλλουν μόνο κατά τη διάρκεια της κένωσης και επανέρχονται αυτόματα μόνες τους.
·    3ου βαθμού : προβάλλουν κατά τη διάρκεια της κένωσης και επανέρχονται μόνο με τη βοήθεια του ίδιου ασθενή.
·    4ου βαθμού : προβάλλουν μόνιμα έξω από τον πρωκτικό σωλήνα.

 

Θεραπεία αιμορροΐδοπάθειας
Η θεραπεία της αιμορροΐοπάθειας περιλαμβάνει ένα μεγάλο φάσμα μεθόδων που ξεκινούν από τη συντηρητική αγωγή και καταλήγουν σε διάφορες χειρουργικές μεθόδους. Η αιμορροϊδοπάθεια αντιμετωπίζεται με συγκεκριμένους τρόπους ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται.


Αναλυτικά :


·    Αιμορροϊδοπάθεια 1ου βαθμού
Η θεραπεία είναι συντηρητική. Η αγωγή περιμβάνει καλή υγιεινή της περιπρωκτικής περιοχής και ρύθμιση των κενώσεων. Η ρύθμιση των κενώσεων γίνεται με κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες και πολύ νερό. Σπάνια χορηγούνται και φαρμακευτικά σκευάσματα.


·    Αιμορροϊδοπάθεια 2ου βαθμού
Η θεραπεία και σε αυτό το στάδιο είναι καταρχάς συντηρητική. Σε περίπτωση όμως που τα συμπτώματα είναι ενοχλητικά μπορούν να εφαρμοσθούν είτε επεμβατικές μη χειρουργικές μέθοδοι όπως η περίδεση των αιμορροΐδων με ελαστικούς δακτυλίους είτε χειρουργικές μέθοδοι όπως απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών με την καθοδήγηση υπερήχου (τεχνική HAL).


·    Αιμορροϊδοπάθεια 3ου και 4ου βαθμού
Στις περιπτώσεις αυτές η θεραπεία είναι κατεξοχήν χειρουργική. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι πλέον αποτελεσματικές και ασφαλείς επεμβάσεις για την οριστική επίλυση της αιμορροϊοδοπάθειας είναι οι ακόλουθες :
-    Αιμορροϊδεκτομή κατά Milligan – Morgan
Αποτελεί την πιο ριζική και αποτελεσματική χειρουργική θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας. Οι αιμορροΐδες αφαιρούνται και πρακτικά δεν αποσχολούν τον ασθενή ξανά ποτέ. Ο συνδυασμός επισκληριδίου αναισθησίας και κατάλληλης μετεγχειρητικής φαρμακευτκής αγωγής την καθιστά ουσιαστικά ανώδυνη επέμβαση.
-    Αιμορροϊδεκτομή κατά Longo (PPH)
Οι αιμορροΐδες δεν αφαιρούνται αλλά με τη βοήθεια ενός ειδικού συρραπτικού μηχανήματος διακόπτεται η αιμάτωσή τους και έλκονται προς τα πάνω.
-    Απολίνωση αιμορροϊδικών αρτηρίων (τεχνική HAL)
Είναι τεχνική κατά την οποία απολινώνονται οι αμμορροϊδικές αρτηρίες με την καθοδήγηση υπερήχου.

Δείκτης Μάζας Σώματος
Ύψος

Βάρος